inovativno uchilishte
За контакт с нас:

Тел.:+359 882 885 217
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
ул. 'Проф. Георги Паспалев' 11
Кюстендил 2500
България
www.nu-kn.com

Осъществяваме  взаимодействието и доброволното партньорство с родителите.

 Резултатите от учебно възпитателната работа и постигнатите успехите на нашето училище  не биха били възможни без участието и подкрепата на най-близките и заинтересовани за развитието на детската личност - родителите. Още със създаването на училището, бе създадено и регистрирано и Училищното настоятелство. Ние знаем, че колкото повече са споделени проблемите, които имаме да решаваме като педагози, толкова по-голяма може да бъде и оказваната помощ и очакваната подкрепа. Нищо не въздейства така възпитателно на малкия ученик, както участието му заедно с другарчетата от класа и учителя в съвместни дейности с най-близките за него хора-мама, татко, баба, дядо, братче или сестриче. Ние вече знаем, че сътрудничеството между родители и учители е твърде важно и за двете страни, защото допринася за сплотяването на децата от класовете, от групите по интереси, както и за личностното израстване на всяко дете. Провежданите сред родителската общност анкети и проучвания, насочват планирането на работата ни. Сред полезните форми на сътрудничество са празниците, на които родителите са не само чести гости, но и помощници при подготовката и провеждането им.
   Родителите участват активно в училищните ремонти, проекти, подаряват стихове и песни, режисират и са актьори редом със своите деца в училищните програми и спектакли. Душко Добрев създаде химна на училището ни, а Павел Чавдаров написа прекрасната песничка „Дете остани си”. Провеждат се родителски събрания, индивидуални разговори, организират се обучения за родители със специалисти и посещения на родители в учебни часове. Организират се съвместни екскурзии и празнуване на рождени дни. Родителите изнасят лекции и провеждат учебни часове, съобразно с техните професионални компетенции. Училищното настоятелство работи по два проекта, финансирани от Институт "Отворено общество". Под ръководството на специалисти бащите и майките участваха в обучения, в съвместни дейности с учители и деца, решаваха казуси, касаещи ключови за семейното възпитание проблеми.
  Именно в началния курс започва формирането на общоучебни умения, а от тяхното качество в голяма степен зависят и успехите на детето в учебната работа в следващите класове и реализацията му като можеща и знаеща личност. Затова подготовката на родителите именно в оказване на помощ при изграждане на общоучебни умения има твърде съществена роля.
Учителската колегия внимателно се вслушва в мненията, становищата, предложенията и идеите на родителите. Това допринася за изграждането на открити взаимоотношения на уважение и доверие.