inovativno uchilishte
За контакт с нас:

Тел.:+359 882 885 217
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
ул. 'Проф. Георги Паспалев' 11
Кюстендил 2500
България
www.nu-kn.com

26 септември 2018

Европейски ден на езицте

Тази година Европейският ден на езиците е посветен на културното наследство.

    Основнота цел е да се осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и да повиши нивото на многоезичност и културно разбирателство; да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа и насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст, не само в училища, но и извън тях.

      По този повод в нашето училище ни гостува австралийката Емили Роуз Мориарти, начален учитил в училище в Мелбърн. Емили Мориарти е снаха на госпожа Соня Арабаджиева, която е работила в НУ "Св. Кл. Охридски", а  синът ѝ е учил в класа на госпожа Виолета Гогова. Госпожа Мориарти разгледа училището ни и с учениците от IV а клас направи няколко игри. Те я поздравиха с българска народна песен и песни на английски език. Тя разказа за своите ученици, които също учат на една смяна, като престоят им в училище е от 9:00 часа до 15:30 часа и всичко което трябва да усвоят го учат в училище, те не носят учебниците си вкъщи. Учат се да четат и пишат на английски език, получават основни знания по математика, които се комплицират до 4 клас. Извън училище детето разполага със свободното си време, спортува. В Австралия учениците тръгват на училище от 5 години. Емили Мориарти подари бумеранг на госпожа Евелина Димитрова.

     Според директора на училището идеята на този ден е да провокираме желанието и да събудим интереса на децата да изучават чужди езици, защото светът е многоезичен и трябва да сме в крак с времето и тененциите. Учениците изучават английски език още от детската градина, но чужд език в първи клас не се учи, затова следващата учебна година ще заложим изучаването му, в зависимост от желанията на ученици и родители.